Otthoni HPV teszt: megbízható lesz az eredmény?

HPV teszt segítségével könnyen és gyorsan felismerhető a baj

2020 a Női Egészség Éve. Ezért idén kiemelt szerepet kap a szűrővizsgálatok fontossága. Nem is lehetne aktuálisabb felvezetése ennek a cikknek. A HPV, avagy humán papillomavírus egy aggasztóan gyakori szexuális úton terjedő vírusos fertőzés, amely nőket és férfiakat is egyaránt érint. Tüneteket okozhat a férfi és női külső nemi szerveket, a végbél és a száj nyálkahártyáján is egyaránt. A rendszeres szűrővizsgálatokkal és az otthoni HPV teszt használatával már korán felismerhető a jelenléte.

Ez a vírus annyira gyakori, hogy minden ember legalább egyszer élete során átesik rajta. Az esetek túlnyomó többségében az illető észre sem veszi. Szervezete külső beavatkozás nélkül megszabadul tőle. Azonban vannak a HPV vírusnak olyan altípusai, amelyek lényegesen agresszívabbak, így kiemelten fontos az, hogy ne vegyük akkor se félvállról, ha enyhe tüneteket tapasztalunk magunkon. A rizikófaktort a tipizálással szokták megállapítani, s ez egyben azt is megmondja, hogy az érintettnek milyen kezelésre van a továbbiakban szüksége. 

A HPV vírus több éves lappangási időre képes, amely nehezíti azt, hogy időben felismerjük, hogy baj van. Ráadásul a nők esetében a vírus az esetek 90%-ban összefüggésbe hozható a méhnyakrák kialakulásával. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki elkapja a vírust, automatikusan szembe kell nézzen egy rosszindulatú daganattal is. A vírus növeli a méhnyakrák és más rákos megbetegedések kockázatát, de sokszor magától, szövődmények nélkül is elmúlik. A helyzet súlyossága és annak a következményei attól függenek, hogy a vírustörzs mely tagja támadta meg az illető szervezetét és mennyire húzódik el a betegség.

Egyszerű, diszktrét és megbízható a HPV teszt

Szakmai szervezetek ajánlása szerint nagyon fontos kellő figyelmet fordítani az ügynek. A nőgyógyászati rákszűrést és a citológiai vizsgálatok mellett az otthoni HPV teszt elvégzése is sokat segíthet. Az teszt eredményeinek ismeretében érdemes a további vizsgálatokra menni. A mindenki számára elérhető HPV tesztek a leggyakoribb és magas kockázatú HPV-típusokat szűrik ki, tehát nem csak azt tudhatjuk meg fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, csak kényelmes környezetben elvégeznünk a tesztet, amely semmi bonyolult teendővel nem jár. A speciális eszközzel az érintett területről közvetlenül vehetünk mintát, maga a művelet nem tart tovább két-három percnél. Az otthoni HPV teszteknél nincs szükség kenetkészítésre, és a teszt kiértékelése is felkészült laboratóriumban történik. A levett mintát általában postán kell elküldeni a laboratóriumba, és szintén postán kapjuk meg a teszt eredményét.

Az eredményről értesítést kapunk, akár negatív, akár pozitív. A negatív teszt azt jelenti, hogy a vizsgált, magas kockázatú vírustípusokat nem lehet kimutatni a mintából, míg a pozitív, hogy ezek jelen vannak a szervezetben. Ha az utóbbi fogad bennünket, akkor mindenképp keressük fel nőgyógyászunkat a további vizsgálatok és a megfelelő kezelés érdekében. Előfordulhat, hogy a vizsgálatokat többször is el kell majd végeznünk, de ez egytől-egyig a mi érdekünkben történik. Szánjuk rá az időt és energiát!

Mire számítsak, ha pozitív a HPV teszt?

Pozitív HPV teszt esetén a nőgyógyászunk azonnal vizsgálatokat rendel el, amelyek a vírus diagnosztizálására, a lehetséges elváltozások felmérésére koncentrálnak. A legfontosabb teendő annak megállapítás, történt-e kóros elváltozás, és ha igen, akkor milyen mértékben. Ezektől függ a további kezelés, szükséges-e műtéti beavatkozás. A műtét nem befolyásolja a fogamzóképességet és már a kezdetleges, kóros felület kialakulásánál javasolni szokták. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Előrehaladott, már rákos állapotban a méhet sajnos el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. A leginkább előrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

Szükséges a HPV teszt, ha nincsenek is tüneteim?

A HPV a leggyakoribb fertőzések egyike, amely, ha megtelepszik testünkben, akár évekig velünk maradhat. A vírus nemzettsége legalább 150 tagot számlál, amelyek közül vannak enyhébb és súlyosabb tünetekkel járók. A HPV sok különböző betegséget okozhat a szervezetünkben, ezek egy része teljesen hétköznapi és csak kellemetlenséget okoz, mások viszont jelentősen megemelik bizonyos súlyos betegségek esélyét. A tünetmentesség is gyakori. Mivel ennyire sokféle altípus létezik, amelyek eltérő habitusúak, pozitív HPV teszt esetén sem kell rögtön pánikba esni. Nőgyógyászunk pontos tájékoztatást tud arról adni, hogyan tovább ilyen helyzetben. A rendszeres önellenőrzés segít abban, hogy időben felismerjük a problémát és rögtön megkezdhessük a vizsgálatok és a kezelést. Ez a későbbi esetleges szövődmények megelőzése érdekében kulcsfontosságú. Ha negatív eredménnyel zárul a citológiai vizsgálat, az egyben azt is jelenti, hogy elváltozás nem alakult ki.