Hatékony ruhatisztítás a mindennapokban és különleges alkalmakkor is

Amikor ideje a ruhatisztítást profi kezekre bízni

A ruhatisztítás mindannyiunk életében szerepet játszik. Talán szerencsések azok az emberek, akiknek soha nem kellett kifejezetten aggódniuk a ruháik épsége miatt, mert nem hordtak olyan anyagot, amit egy egyszerű mosásnál bonyolultabb lett volna tisztítani. De az általánosabb az, hogy az ember életében évente néhányszor azért ünneplőt kell felvennie, házasodnak a rokonok és barátok, így pedig az embernek a ruhája tisztaságát is meg kell védenie. Hogyan is lehet hatékonyan tisztítani? Vagy inkább tisztíttassunk? Mikor mi a jó választás és milyen összeggel kell számolnunk?

A ruhatisztítás nehézségeiről

A ruhatisztítás igazi nehézségét az anyag minősége jelenti. Hiába találunk az interneten mindenféle hasznosabbnál hasznosabb praktikákat, hogyha a gyakorlatban sajnos nem működnek. Olyan ötlet pedig nem igazán van, ami minden anyag minőségéhez ugyanolyan jó lenne. Persze tanácsokkal is elláthatnak bennünket a profik. Ha már rendszeres vásárlók vagyunk valamilyen mosodában, akkor bátran kérhetünk otthoni tippeket is, nem fognak minden darabot a bevétel kedvéért magukhoz vitetni. Ilyenkor is jól jön tehát egy biztos segítség, de igazán a gyakorlatban van haszna egy mosoda ismeretének, amire később is kitérek majd. Az otthoni tisztítás nehézségeihez tartozik mind az időigényesség, a biztos tudás hiánya az egyes anyagok ismeretéről és persze az sem mindegy, hogy pontosan milyen problémával állunk szemben. Ha egyszerűen csak hordtunk egy ruhát, de nehéz kimosni, még mindig egyszerűbb üggyel állunk szemben, ilyenkor egy kis öblítő és egy nedves törölköző vagy rongy lehet segítségünkre, ezekkel felfrissíthetjük a már hordott darabokat. Jó ötlet lehet ezeket a kád fölé lógatni és alá egy kis vizet ereszteni, amibe egy csepp ecetet teszünk, ez szintén remek tisztító hatással bír, viszont több hátránya is van. Az ecet szagát sokan nem szeretik, ha nem mossuk ki alaposan a kádat, akkor esetleg marhat. Ha kicsit többet teszünk a vízbe mint kéne, a ruha átveheti a kellemetlen savas aromát, amivel nem szeretnénk mutatkozni. Hogyha fehér inge van az embernek, ötletesebb kinti szárítókötélre helyezni napos helyre, mert a Nap sugarainak tisztítóképessége van, a kisebb foltokat is kiszívhatják a sugarak (ezért ne helyezzünk ide színes darabokat szárazon). A kinti levegőtől ráadásul jó illata lesz a ruhánknak, így újból fel lehet venni. A ruhatisztítás másik jó ötlete a vasalás, néhány ünneplőnek tényleg csak erre van szüksége.

ruhatisztítás2_1

Amikor azonban foltokról vagy nem ünneplő jellegű ruhadarabokról és egyéb textíliákról van szó, akkor már sokkal nehezebb helyzetbe kerülhet az ember. Nézzük is meg, mikor és mivel érdemes a mosodához fordulni.

A ruhatisztítás profi kezekben

Amikor a ruhatisztításról van szó, persze a mosodák értik a legjobban a dolgukat, hiszen képzett szakemberek kezébe adjuk ruháinkat. A ruhák tisztítása kemény feladat is lenne otthon, főleg makacsabb foltok és különleges textíliák esetében. Mit is vihetünk tehát a mosodákba? Mindenféle ruhát tulajdonképpen, a vegytisztítás és a mosás is a cégek szakterülete. Akár menyasszonyi ruhával is beállíthatunk, nem kell problémának lennie. A legtöbb helyen továbbá elfogadnak plüssállatokat is, ami jó ötlet lehet egy-egy nátha után vagy nagytakarításkor. Nem kell persze minden plüssöt tisztíttatnunk, azonban ha amivel egy gyermek együtt alszik, annak rendszeres mosásra van szüksége.

A különlegesebb darabokkal is bátran próbálkozhatunk a profi ruhatisztítás során. Ilyenek például a farmer anyagból készült ruhaneműk, vagy a függönyök. Kiváltképp fontos a bőr anyag tisztítása és javítása. Akár festésre is sor kerülhet, ha egy régebbi dzsekit vagy kabátot őrizgetünk a szekrényünk mélyén, amit azért még mindig szívesen hordanánk, ha lenne rá lehetőségünk. A legtöbb bőr darab egészen sokáig javításra alkalmas, így a drága darabokat nem éri meg kidobni vagy a szekrénybe eldugva tartani az emlékek miatt, miközben akár éppen fel is vehetnénk.

ruhatisztitas4

A ruhatisztítás profi előnyei

Ahogy láthattuk, számos olyan ruhatisztításra van lehetőség, amire egyébként nem lenne otthon. Ha szemfülesek vagyunk, akár még szőnyegeket is tudunk ilyen módszerrel tisztítani. A fenti linken található mosodánál például mindenképpen jó ötlet lehet, ugyanis létezik egy háztól házig tartó szolgáltatásuk, amivel könnyedén tudunk bármilyen nagyobb, nehezebb vagy több darabokat tisztításra adni. Így nem nekünk kell gondoskodnunk a szállításról és hazahozatalról, nem kell attól tartani, hogy a metrón cipelheti keresztül az ember az öltönyét, hanem egyszerűen átadja a futárnak, aki azt később vissza is fogja hozni, hogyha elkészült a ruhatisztítással a mosoda. Egyszerre spórolunk időt, energiát és néha még pénzt is, hogyha egyébként otthon próbálkozna az ember a különböző lehetőségekkel és vegyszerekkel, amelyek ára időnként igencsak borsos lehet. Mindenkinek ajánlott tehát néha ez a lehetőség, nem érdemes elszalasztani, hogyha szeretnénk a saját életünket is egy kicsit megkönnyíteni.