Föld szállítás – milyen költségekkel számoljunk?

Föld szállítás – honnan?

A föld minőségétől függően nagyon sok módon hasznosítható anyag. Speciális módon képződik és a földi élet egy alapja. Az emberiség megtanulta kihasználni kiváló tulajdonságait, így ma már nem csak a növénytermesztés, de a környezet mesterséges kialakításának egyik fő eszköze. A föld szállítás révén bárhol felhasználható, s nem szükséges a közvetlen környezetben gondolkodni. Távolabbi kitermelő helyekről is beszerezhetjük, ha úgy ítéljük meg, hogy az ott kapható ömlesztett anyagnak jobb a minősége. A jó minőségű tőzeges föld, rostált föld és darált föld kiváló vízzáró régetek képez, megfelelően szellőzik és segíti a tápanyagot felhalmozódását, ezáltal segíti az egészséges, jó minőségű növények termesztését. Ha a minősége kellően jó, akkor rosszabb minőségű talaj feljavítására is használható. Rosszabb minőségű földeket utak alapozására, építkezései anyagok keverésére használják.

Ideális esetben a föld szállítás a bányából történik, de előfordul, hogy a bánya túlságosan távol esik, vagy a tárolás nem helyben történik. Ez járulékos költségeket jelent a vásárló számára.

Föld szállítás – mitől függ az ár?

A föld szállítás ára rendszerint a megtett távolságtól, az anyag mennyiségétől és a kitermelés költségeitől függ. Lehetnek ezen felül egyéb járulékos költségek, amik szállítónkként és bányánkként eltérőek. A szolgáltatók igyekeznek az árszabást a lehető legkedvezőbben alakítani, így sokszor közvetlenül a kitermelési helyen veszik fel a szállítandó anyagot. Ezekben az esetekben nem kell számolni extra tárolási költségekkel. Azonban nem mindegy, hogy a föld kitermelési helyen milyen messze esik a felhasználási helytől. Ha a kettő közel van egymáshoz, akkor értelemszerűen az ár kedvezőbb. Az ár attól is függ, hogy a lepakolás hogyan történik. Megtudjuk-e oldani önerőből vagy szükség van segítségre, esetleg gépekre. Egyes szállítók ezekben tudnak segíteni, de annak munka, bérleti és kiszállási díja van.

A földet köbméterárban szerezhetjük be, és a nekünk ideális kitermelőnél, szállítónál érdeklődhetünk az aktuális díjszabásról. A helyszín nagyban befolyásolja azt, mennyiért értékesítik az ottani ömlesztett anyagot, illetve a föld fajtájától is függ a végső összeg. A földet kitermelés utána munkálatok árazzák, attól függően, mennyi extra költséggel járt.

Föld szállítás – milyen föld fajtákat vásárolhatunk?

A földnek többfelé kategóriája van, melyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Föld szállítás esetén ezen a weboldalon mindegyikből rendelhetünk: https://www.fuvar-oda.hu/fold. Füvesítéshez és feltöltéshez a natúr föld a javasolt. 15 centiméteres vastagságban már megfelelő új termőréteg kialakításához. Kezeletlen állapotban darabos, rögös szerkezetű. A natúr termőföld darálása, rostálása, osztályozása után válik igazán használhatóvá. A 15 centiméteres vastagság egy lélektani határ. Annál vastagabb réteg kialakításával gátoljuk a természetes folyamatokat, így az arányok kiemelten fontosak.

A darált föld nagyjából 3-4 centiméteres rögöket tartalmaz. Ezt a kitermelés után darálással érik el. A folyamat nincs hatással a termőképességre, de könnyebbé teszi a megművelhetőséget. Mivel a locsolás hatására a föld visszanyeri eredeti állapotát, ezért gyakran keverik trágyával és tőzeggel, amelyek gátolják ezt a folyamatot.

A komposzt a legmagasabb szervesanyag-tartalommal rendelkező földfajta. Tulajdonképpen egy humuszszerű melléktermékről van szó, ami a különböző szerves hulladékok lebomlása során keletkezik. Trágya helyett, vagy talajtakaróként használható, attól függően, mennyire érett.

A rostált föld a korábban már említett natúr föld ledarált és átrostált változata. Felhasználása megegyezik a kezeletlen változatával, de művelhetősége könnyebb. Viszont az extra munkálatok miatt az ára magasabb, és a térfogatváltozás miatt eltérő mennyiségben szükséges.

Kapható még trágyás föld, amely a talaj termőképességének növelésére alkalmas. Kertek feltöltésekor érdemes ezt a fajtát választani, mert a trágyából kioldódó nitrogén, foszfor és kálium elengedhetetlen a termőföld élővilágához.

Föld szállítás – aranyszabályok

Kerti föld rendelése esetén kérdések merülhetnek fel. Milyen minőségű földre van szükség? Honnan vásároljunk? A felhasználás és föld szállítás adja meg a választ. Veteményekhez a darált föld és a trágyás föld javasolt. Ha csak talajjavításra van szükség, akkor a komposzt a legjobb választás. Füvesítéshez a darált vagy trágyás föld a megfelelő. Vegyük figyelembe azt, hogy a fűnek minimum 10 centiméteres termőföld rétegre van szüksége, de a legjobb, ha 20 centiméterrel számolunk. A szükséges mennyiség mindig a felhasználási területtől és a tervezett rétegvastagságtól függ. Mindig pár köbméterrel többet kell számolnunk, mint amennyit a számok mutatnak, mert sokkal kellemetlenebb, ha túl kevés, mintha túl sok lenne. Az extra földet eloszlathatjuk a területen, de, ha kevesebbet rendelünk, akkor az újabb rendeléshez a föld szállítás költségeit újra ki kell fizetnünk.