Életem egyetlen ittas vezetése

Az ittas vezetés veszélyeiről saját szemmel

Az ittas vezetés veszélyes és felelőtlen tevékenység, amit komolyan büntetnek is, velem mégis sajnos megesett egyszer az eset még fiatal felelőtlenségemben. Hogy mik is a részletek és hogyan tudtam viszonylag kedvező büntetéssel megúszni a dolgot, arról máris beszámolok. Elöljáróban azonban szeretném elmondani, hogy egyáltalán nem azt mondom, hogy az ittas vezetés egy elfogadható dolog, és szerintem is komolyan büntetni kell. Mindenki úgy indul el otthonról, hogy el akar jutni valahova, majd épségben vissza is akar érni, és nem szabad mi legyünk az ellenkezőjének az oka. 

Történetem az ittas vezetéssel

Az ember sosem tervezi az ittas vezetést. Általában az emberek annyira függői az alkoholnak, hogy nem tudják irányítani a függőségüket, vagy egyszerűen csak egy váratlan helyzet okozta azt, hogy az embernek vezetnie kellett. Velünk is ez történt egy buliban, ahol történt egy kellemetlen eset. Volt egy megbeszélt sofőrje a társaságnak, és az egyik másik ismerős kocsijával akartunk hazamenni. Azonban a sofőrünkről kiderült, hogy erőszakos, és a buliban megpróbált egy lányt kellemetlen helyzetbe hozni, így ő korábban lelépett, mint ahogy azt tervezte, és persze ezek után már senkinek nem volt kedve vele menni haza. 

Ittas-vezetés_pic1

Azonban hamar arra jutottunk, hogy ott sem maradhatunk a buliban. Egy házibuli volt, és a szomszédok kihívták a rendőrséget, ezért gyorsan oszlani kezdett a tömeg, senki nem akart ott maradni, hogy aztán a kapitányságon kössön ki, és a szüleinek kelljen érte jönni péntek este. Mindenki egyetemista volt, nem akartunk nagy ügyet ebből, a szülők egyébként sem szeretik a nagy kollégiumi életet, hát gyorsan mindenki beugrott a kocsijába, vagy elsétált a buszmegállóba. Persze mi sem hagyhattuk ott az autót, mert akkor könnyen ki lehetett volna találni, hogy mi is ott voltunk. 

A társaságból gyorsan felmértük, hogy ki lehet a leginkább józan, igazából hirtelen meg sem fordult a fejünkben, hogy ez egy ittas vezetés ügy. Én viszonylag keveset ittam a többiekkel ellentétben, úgyhogy rám esett a választás, és gyorsan el is indultunk, azonban pont útközben találkoztunk össze a rendőrséggel, és az egyik autó megállított minket. Talán nem is a riasztáshoz siettek egyébként, lehet egyszerűen balszerencsések voltunk, pontosabban én, azonban nyilvánvalóan meg kellett fújnom a szondát, és még nagyobb bajba kerültem, mintha a buliban maradtam volna. 

Mit tettünk az ittas vezetési üggyel?

Mivel az ittas vezetés mellett csendháborítási ügyben is részesek voltunk, ezért még nehezebb helyzetben voltunk, úgyhogy mindenképpen szerettem volna ügyvédet. Így visszagondolva ez volt a legjobb döntés, amit csak hozhattam az ügy kapcsán, mert egyáltalán nem volt róla semmi fogalmam, hogyan lehetne kezelni ezt az egészet. Fiatal voltam, egy csekket alig tudtam feladni a postán, most pedig ott ültem egyedül a kapitányságon, elvették a jogosítványomat, és fogalmam sem volt, hogy mit tudnék tenni. Úgyhogy, az első hívásom az ügyvédnek szólt, akit az interneten találtam, és már ekkor, telefonon keresztül ki tudott segíteni, és egyből egy kicsit nyugodtabb voltam. 

Ráadásul nagyon türelmes és kedves ügyvédet találtam, akit felhívtam az éjszaka közepén egy hétvégi napon, és egyáltalán nem csinált ügyet belőle. Aztán össze is tudtunk ülni, és mindenben segített, amiben csak tudott, így sokkal kíméletesebb büntetést kaptam végül, aminek persze nagyon örültem. 

Az ittas vezetési ügy kimenetele

Szerencsére nagyon jó barátaim vannak, akik mindenben próbáltak a segítségemre lenni. A pénzbírságot elosztották és kifizették ők, ha már nekem kellett vezetnem, és elvették a jogosítványomat is három hónapra. Szerencsére egyéb büntetésről nem volt szó az esetemben, persze pár büntetőpontot szereztem még, de azóta sem gyűjtöttem többet, így ez is rendben van. A pénzbírság akár a háromszorosa is lehetett volna eredetileg a végül kapott büntetésnek, de az ügyvédi segítség sokat javított az ügyön, és a vezetői engedélyemet is gyorsabban vissza tudtam így kapni. 

Ittas-vezetés_pic2

A tényleges büntetésnél azonban szerintem sokkal fontosabb az, hogy végül megtanultam a leckét, és soha többet nem próbáltam meg alkohol fogyasztása után a volán mögé ülni. Az eset után visszafogtuk a bulizást is, és ha mégis elmentünk, akkor inkább taxit hívtunk, vagy ott maradtunk egészen reggelig kidőlve a kanapén vagy a földön. Reggelente már jobban beindul a tömegközlekedés, így könnyebben haza tudtunk jutni. Persze a kocsi sokkal kényelmesebb megoldás, de csak olyankor érdemes számítani rá, hogyha az ember megbízik a kiválasztott sofőrben, hogy az nem fog elmenni korábban, és persze csak alkoholmentesen iszogat egy kólát vagy ilyenek. Úgyhogy, én úgy érzem, megtanultam a leckét, nem szabad ittas vezetést elkövetni, mert az ember lehet, hogy csak évekkel később látja viszont a vezetői engedélyét, és a pénzbírságot sem tudom, hogyan fizettem volna ki, hogyha a többiek nem dobják össze nekem. 

Az ittas vezetési ügyem nekem szerencsére gyorsan és viszonylag könnyen megoldódott, azonban egy életre elég leckét szolgáltatott. Ma már tudom, hogy könnyen okozhattam volna balesetet, és nem csak idegenek életébe kerülhetett volna ez, de a legjobb barátaim is komolyan megsérülhettek volna.