Az első kutyaház – segítség elsőkutyás gazdiknak

Avagy hogyan válasszunk kutyaházat

Minden kutyás ember életében eljön az a tökéletes és idilli pillanat, amikor végre kutyaházat kell beszereznie. Vagy azért, mert az első kutyáját kapja az ember, vagy éppen amiatt, mert most költözött kertes házba, ahol végre egy kicsit vadulhat a kutyus és kiélheti az összes ugrabugrálással kapcsolatos álmát. Ahol a ház mellett tudunk majd labdákat dobálni neki, ahol kedvére áshatja el majd a századik csontot is. Na igen, a kutyaház egyike a nagy amerikai álomnak, ami mindenki szemei előtt ott lebegnek. A kertes ház, a kutyaház, a kint focizó gyerekek és medence. Ha már kutyaházra van szükségünk, akkor boldogok lehetünk: egyike az álmainknak már be is teljesült. Már csak megfelelő darabot kell választanunk. De mi is lenne az?

Néhány szabály vagy tipp a tökéletes kutyaházhoz

Habár egy kutyaház vásárlása igazán egyszerű feladatnak tűnik, azért jól át kell gondolnunk, milyen darabot választunk. Nem mindegy az anyag, az elhelyezés, a méret sem. Ne vegyünk vagy tákoljunk össze valamit gyorsan és meggondolatlanul, mert a kutyáink is megérdemlik a tökéletes otthont a számukra. Úgyhogy gondoljuk jól végig a dolgokat: mekkorára fog nőni a kutyánk, ha még kölyök? Jó, ha a házában fel tud állni, vagy legalábbis kényelmesen elférni benne, hogy ne kelljen állandóan görnyednie. A szélessége és a hosszúsága sem mindegy.

A hosszúság alatt azt értem, hogy a kutya ne lógjon ki az ajtón, férjen el benne a farkától az orra hegyéig, talán még egy kis “elvonulási szabadság” lehetőségét is érdemes neki megadni. Ezt elérhetjük például azzal, hogyha olyan darabot választunk, amelynek a bejárata nem pont a ház közepén van, hanem egy kicsit oldalt, így egy nagyobb rész láthatatlan lesz belül a külső kíváncsi szemek láttára. Próbáljunk megbiztosodni arról is, hogy a ház ne ázzon be. Ha mindenképpen a fa kutyaház mellett döntenénk, akkor is valamilyen szigetelőanyagot érdemes felszerelni a belsejére vagy akár olyan darabot venni, ami fa helyett cserepes tetejű. A másik fontos dolog: hogyha télen a kutyánk sokat fog odakint a hidegben tartózkodni, akkor célszerű valóban szigetelt darabokat választani, ami megtartja a hőt, habár ilyenkor érdemes a kutyát inkább a kazánházban vagy akár a garázsban elhelyezni, hiszen ott azért mégis csak melegebb van. Kivételt képezhet ez alól például a fűtött kutyaház, amely már (az angolvécét leszámítva) igazi emberi ház is lehetne, hiszen mindig meleg lesz a kutyánk számára!

Még egy fontos biztonsági tipp! A kutyaház talpa ne érintkezzen közvetlenül a talajjal. Hiszen esős időben így könnyen átázhat az alsó rész és a kutyánk beteg lehet, felfázhat és senki sem szeret nedves helyen élni és aludni. A havazáskor ugyanez a helyzet, hiszen az elolvadt hó is nedvessé teheti számára a fekvőhelyet. Tehát a talpazat vagy legyen megemelve vagy tegyünk valamilyen olyan anyagot a föld és a kutyaház közé, amely nem vízáteresztő. Ha pedig eddig elolvastuk a cikket, akkor már mindent tudunk a kutyaházról.

És honnan vegyünk kutyaházat?

A kutyaház számos helyen kapható, például a korábbi linken is, mi innen rendeltük és nem bántuk meg! A kutyaház minden várakozásunkat felülmúlta, tényleg igényes volt, masszív, jól felépített és a korábban leszögezett kritériumoknak is mind megfelelt. Az ára is igazán korrekt volt, számunkra pont jó, a kutyánk pedig azóta is boldog tulajdonosa a házikónak. Mindenkinek csak ajánlani tudom az oldalt, a mi pozitív tapasztalatunk alapján Önök sem fognak csalódni benne!

Már csak a kutya kell a kutyaházhoz és meg is vagyunk!

Egy kutya nagy öröm az ember életében. Én el sem tudnám képzelni úgy a mindennapjaimat, hogy ne várjon otthon egy szőrös, állandóan lelkes és akcióra kész kis szeretetgombóc, aki az ölemben szereti legjobban nyugtatni a fejét és akármikor szükségem van valakire, rá számíthatok. Magányos embereknek kifejezetten ajánlom, hiszen egy kutya remek társaság! Nem, nem tud beszélni, de hallgatni annál inkább. Elpanaszolhatjuk neki a gondjainkat, és egy kutya mindig kész a játékra, legyen az egyszerűen egy labda vagy egy igazán spéci kutyajáték jutalomfalattal töltve, vele biztosan jól fogunk szórakozni. Ha pedig már megvan a kutyus és a kutyaház is, akkor már csak hozzá kell szoknunk a szuper érzéshez: van egy kutyánk! Persze nem lesz minden nap csupa ragyogás és gondtalanság, hiszen állat mindig gondokkal és felelősséggel jár, az a pár orvosnál tett látogatás és szétszaggatott párna vagy cipő még arányaiban igencsak kevés ár azért a sok és feltétlen szeretetért, amelyet egy kutya tud számunkra nyújtani. Úgyhogy vegyünk nyugodtan kutyaházat, hiszen a kutyusunk megérdemli a törődést!

Ne feledjük, egy jó kutyaház szebbé teheti a kutyus életét, aki pedig a mi életünket teszi szebbé, így válasszunk olyan darabot, amely tényleg minden kritériumnak megfelel és árban is megfelelő a számunkra.