Az átfolyós vízmelegítő csaptelep előnyei és hátrányai

Az átfolyós vízmelegítő csaptelepről úgy általában

Miután nem vagyok szakértő nem igazán tudom szakszerűen leírni azt, hogy pontosan mit is jelentenek ezek de laikusként mindenképpen megpróbálok rávilágítani az átfolyós vízmelegítő csaptelep előnyeire és hátrányaira. Hiszen lehet, hogy pont a laikuskénti rálátásommal tudok segíteni azoknak az átlagembereknek, akik hozzám hasonlóan, szintén nem értenek annyira az ilyesfajta szakembert igénylő dolgokhoz, mint én!

Mint megtudtam az átfolyós vízmelegítő csaptelep kiváló megoldás a családi házak illetve nagyobb lakások meleg víz alternatívájára. Miután a vízmelegítés egy rendkívűl energia ígényes folyamat, ezért fontos, hogy ezen belül a legkörnyezet kímélőbb megoldást válasszuk. Mint kiderült az átfolyós vízmelegítők hatásfoka eléri a 83%-ot is de amennyiben zárt égetésterű készüléket választunk, akár még a 91%-ot is. Miután ezeknek a termékeknek a legfőbb jellemzője, hogy rendkívűl minimális víznyomással tudnak üzemelni, így abszolút energia takarékos a működésük.

Az átfolyós vízmelegítő csaptelep célszerű használata

A víz és gázmennyiség változtatásával 25 illetve 65 C között tudjuk beállítani a kívánt vízhőmérsékletet. Viszont a 65 fok felé emelkedő vízhőmérsékletet mindenképpen ajánlatos elkerülni, mivel károsíthatja az átfolyós vízmelegítős csaptelep működését. Amennyiben alacsonyabb hőmérsékletű vizet szeretnénk használni, érdemesebb inkább a gázmennyiséget csökkenteni, így megkímélve az adott készülékünket, az esetleges veszélyfaktroktól.  Egyébként ez azért nagyon fontos, mert általában ezt a gyakorlatban úgy szokták megoldani, hogy hálózati hideg vizet kevernek a meleg vízhez, ezzel kívnva elérni a megfelelő fokot. Viszont ez sem gazdaságilag sem a készülék jó állapotának megőrzése szempontjából nem ajánlatos. Így mint már az előbbiekben is említettem inkább a gáz csökkentésével érjük el a kívánt hőmérsékletet.

Az átfolyós vízmelegítők két főbb csoportja

Az átfolyós vízmelegítőket átalában két csoportra szoktunk osztani. 13KW alatti hőtermelésű és 13kW felett hőtermelésűre. Az alábbiakban ezt a kettőt fogom nagy vonalakban részletezni.

  • 13kW alatti hőtermelésű átfolyós vízmelegítő csaptelep

Ezen jellegű készülékek felhasználási területe, leginkább a kisebb vízígényű kézmosók illetve mosogatók meleg víz ellátása. A teljesítményük 5 liter meleg víz percenként. Ez vízmennyiség viszont egyfajta hőmérséklet- választóval a felére csökkenthető.  Viszont fontos azt megjegyezni, hogy legfeljebb tíz percig üzemeltethetőek és, mint már említettem kizárólag kézmosó és mosogató vízmelegítésére alkalmasak! Fürdőkád vagy zuhanytálca üzemeltetésre ezek az eszközök semmiképpen nem alkalmasak!

  • 13 kW feletti átfolyós vízmelegítő csaptelepek

Ezek az eszközök, olyan nagy terhelés bírással lettek megáldva, hogy alkalmasak akár egy teljes háztartás teljes meleg víz ellátásra is beleértve a fürdést és a mosogatást. A készülékek teljesítménye olyan 13 liter meleg víz percenként, amely egy vízmelegítős csaptelep esetében rendkívül jó teljesítmény. Szintén csökkenthető ez a mennyiség, amennyiben szabályozzuk azt egy hőmérséklet- választóval.  A vízhőmérsékletet ezzel a technikával 12-55 C fok tartományába tudjuk beállítani,  kívánt hőmérsékletre. Ezek a készülékek minden esetben kéménybe köthető, zárt égetés rendszerű változatban kerülnek forgalomba.A főbb szerkezeti elemekről is érdemes pár szót ejteni. Ezek a gáz és égéstermék elvezető, a hőcserélő, az égőrendszer, a gázarmatúra, vízarmatúra. Amennyiben valakit bővebben érdekelne az adott témakör látogasson el a Ventil weboldalára, ahol hatalmas választék közül választhatja ki a számára legkedvezőbbet.

Véleményem szerint abszolút megéri beruházni egy átfolyásos vízmelegítő csaptelep beszerelésére. Azon belül is talán az ideálisabb megoldás a 13kW feletti vízmelegítős csaptelep választása. Hiszen az mégis képes egy egész háztartást ellátni meleg vízzel. Ez alatt értve a kézmosót, a mosogatót illetve a fürdőkádat is. Úgy gondolom energia takarékos megoldás e mellé beszerezni egy hőmérséklet- választót is ismertebb nevén vízmennyiség állítót , amivel felére tudjuk csökkenteni az adott teljesítményt, ezzel pedig szintén rendkívül energia takarékos módon járunk el. Szerintem a 13 kW alatti átfolyós vízmelegítő annyira nem éri meg, mint a nagy teljesítménnyel bíró társa, hiszen mint a fentiekben is említettem tíz percnél tovább nem igazán ajánlatos a használata mivel égéstermékük nincsen elvezetve a kéménybe így az, az adott helységbe kerül, ami nem feltétlen annyira jó opció. Én mindenképpen a nagyobb teljesítménnyel bírót választanám, ami nyilván kicsit nagyobb beruházást igényel, de valószínűleg jobb szolgálatot is fog nekünk tenni az évek során.

Mindenesetre jó szolgálatot tesznek ott, ahol nincs akkora vízigény, hogy ne tudná az átfolyó vizet ez a szerkezet felmelegíteni és a modern technológia egyre növekvő teljesítményének hála, ez egyre ritkábban fordul elő. Persze a kiadásokra ügyelni kell, nem feltétlenül ez a legolcsóbb megoldás, de azért nem is megfizethetetlen.