A mosó és szárítógép hatékony használata

Amit a mosó és szárítógépről tudni érdemes, akár még vásárlás előtt

Sokan használunk ma már mosó és szárítógépet, amely rengeteg előnnyel jár az ember számára. A mosógép előnyeiről külön szerintem nem is kell sokat mondanom, hiszen elég távol állunk már attól az időktől, amikor még kézzel mostuk át a ruháinkat, habár ma is mérvadó világgazdasági statisztikák szempontjából a dolog.

A szárítógép már nem ilyen evidens, sokszor inkább választjuk a teregetést. Persze a Nap sugarai finom illatossá varázsolják a ruháinkat, azonban inkább többet árt, mint használ nekik a kinti szárítás. Ilyenkor mindig ügyelnünk kell arra, hogy a fény nehogy kiszívja a mintát, oda kell figyelnünk az esőre, és persze a kinti illatokra is… A benti teregetésnek egyenesen csak hátrányai vannak. Megnövekszik a levegő páratartalma, ami roncsolja a falakat, a berendezéseket veszélyezteti. Ha kisebb házban élünk, akkor kerülgethetjük csak a szárítót, és zárt térben akár több napba is telhet, mire egy-egy kedvenc ruhadarabunkat viszont láthatjuk.

A mosó és szárítógép előnyei

Hogyha ezt a két lehetőséget kombináljuk, akkor máris egy remek háztartási eszközt kapunk. Beteszünk egy adag koszos ruhát a gépbe, és egy-két órán belül már újra viselhetjük azokat. Ez kellemes megoldás, nem kell napokat várnunk, nincs mit kerülgetni a házban. Megspórolunk magunknak egy csomó időt azzal, hogy nem kell teregetnünk, amiből esetleg egy nap folyamán több periódus is lenne, hiszen a szabadtéri teregetés sosem biztos folyamat. Hogyha leszáll az este vagy csak egy záport kapunk a nyakunkba, máris teregethetünk bent is.

A mosó és szárítógép összekapcsolásának további előnyei, hogy még több helyet spórol meg nekünk. Így tulajdonképpen egy mosógép úgyis lenne a fürdőben vagy a mosókonyhában, ennél több helyet pedig nem is igényel ez a gép sem, mégis eggyel több funkciót képes ellátni. Gyorsan varázsolhatunk magunknak friss és illatos ruhákat a gép segítségével.

A mosó és szárítógép szárítási folyamatáról

Általában az emberek kevésbé vannak tisztában a mosó és szárítógép utóbbi részével, így erről szeretnék egy kicsit bővebben is beszélni, hiszen az írásom lényege egyébként is a mosó és szárítógép hatékony használatának bemutatása. De ki is ne tudna egy mosógépet használni, miközben csak néhány hőfok és mosási program között lehet válogatni, amelyeket valószínűleg jól ismerünk. Ha mégsem, akkor lehetőségünk van az interneten megoldást találni az efféle problémáinkra, akár termékleírások segítségével is. Hogyha minőségi termékekről szeretnénk olvasni és azokat akár meg is vásárolni, ahhoz ezt az oldalt tudom ajánlani: https://hu.gorenje.com/termekek/mosas-szaritas/moso-szaritogepek/c/gowash03.

A mosó és szárítógép szárító funkciójáról beszéljünk tehát egy kicsit. Először is, le kell szögeznünk, hogy maga a kapacitás kisebb lesz általában, mint a mosási kapacitás. Ez azt jelenti, hogy előnyös eleve kisebb adagot mosni, vagy éppen nagyobbat, és utána két szárítóprogramokat indítani el.

A másik amire ügyelnünk kell, úgy itt is vannak különböző hőfokok és szárítási programok, amelyeket a ruhák anyagjához és színéhez mérten kell használni. Érdemes tudatosítani, hogy itt már a ruha nem fog tovább tisztulni, ide csak megfelelő ruhadarabokat tehetünk be. A zsíros, foltos, szennyezett ruháinkat először előkezelni kell, a foltokat eltávolítani, és csak ezután venni igénybe a mosó és szárítógépet.

A mosó és szárítógépet havonta legalább egyszer tisztítani kell, ami bonyolultabb folyamat lehet, talán az egyetlen negatív oldala a kombinált funkciónak. Azonban, ha egyszer találunk egy megfelelő tisztítási rutint, amely megfelel a gépnek, és nem ütközik semmilyen ponttal a használati utasításban, onnantól kezdve gyerekjáték lesz az egész. Fontos, hogy ne csak a dobot mossuk el, hanem vegyük arra is a fáradtságot, hogy egy kicsit alaposabban is megtisztítsuk az egész gépet.

A hatékony használathoz persze hozzátartozik a helyes hőfok megtalálása is, amely segítségével könnyebben tudunk eredményesen szárítani. Általában azonban erre nem a nagyobb fok képes, mert azzal maximum azt érjük el, hogy óvodás méretű ruhákat húzunk ki a saját darabjaink helyett, inkább maradjunk egy közepes értéknél.

mosó és szárítógép-pic1

Így NE használjuk a mosó és szárítógépet

A mosó és szárítógép használatának persze fontos szabályai vannak arra nézve is, hogy mit nem szabad benne szárítani, mosni vagy ezek ötvözete. Az fontos, hogy a szárítandó anyagokat ne keverjük nedvesség szerint. Félig száraz ruhákhoz ne tegyünk nedveseket, mert így az előbbiek könnyen sérülhetnek.

Ne tegyünk szárítógépbe továbbá bizonyos anyagokat sem. Ilyen például a bőr, a latex, illetve a fürdőruha anyagokat is kerüljük. Még mielőtt ezek után minden mást bátran beledobálnánk a dobba, fontos megnézni a mintákat is, hogy azok nem roncsolják-e a gépet, mint a flitterek, strasszok vagy gyöngyök, illetve nem szabad, hogy könnyen olvadó anyagokkal érintkezzen a meleg felület.

Ne használjuk úgy mosó és szárítógép szárítógép részét, hogy megvárjuk egyik betöltés után, míg a gép lehűl a biztonság kedvéért, majd újabb anyagot tegyünk bele, mert így nem nagyobb biztonságot garantálunk a gép működéséhez, hanem csak többet fogyaszt amiatt, hogy újra fel kell melegednie, ahelyett, hogy rögtön egy következő szárítóprogramot indítanánk kevesebb energia felhasználásával.