4+1 tipp portfólió fotózáshoz

Milyen típusú portfólió fotózások vannak?

A portfólió fotózások költségesek. Cserébe biztosak lehetünk abban, hogy a stúdió és a fotós a lehető legjobb képeket készíti el nekünk. De pontosan emiatt nem érdemes fejest ugrani belé. Már az időpont kérése előtt döntsük el, hogy milyen célra szeretnénk használni a fotókat. Ettől számos dolog függ, hiszen rengeteg fotózási stílus van. A legjobb stúdiók biztosítanak számodra fodrászt, sminkest és stílustanácsadást. A fotózás előtti konzultáción a legapróbb részletekig megbeszélnek mindent az ügyféllel, hogy a lehető legjobb minőséget kapd.

Hogyan jelenjünk meg a portfólió fotózáson?

Az ápoltság az egyik legfontosabb. A fotózás előtti napon kíméljük magunkat. Különösen az éjszakázástól, hiszen ez hatással van a bőrünkre. Bár a fényképek számos utómunkán mennek keresztül, mielőtt megkapod őket, az üde bőr így is fontos.  Ha kipihentek vagyunk, akkor könnyebben dolgozunk, kiegyensúlyozottabb vagyunk, ami hatással van a képek hangulatára. Kerüljük a szoláriumot közvetlenük a portfólió fotózás előtt, ahogy a férfiak a borotválkozás.

A hajunk legyen frissen mosott. Ne legyen lenőve, ha festjük. Ha a fotózáshoz kértünk segítséget, akkor ne formázzuk előre. Ha magunknak csináljuk meg a hajunkat, akkor is inkább pakoljuk be a szükséges kellékeket, és helyben gondoskodjunk róla. Így egyszerűbb az általunk kívánt koncepcióhoz igazítani a megjelenésünket.

A smink szintén koncepció függő. Erre ugyancsak helyben elé időt szánnunk. Haladjunk a természetes megjelenéstől az egyre drámaibb hatású képek felé, a beállítástól függően. Ha lehetőséged van profi sminkessel dolgozni, akkor elég arra ügyelni, hogy kipihenten, tiszta arcbőrrel érkezz.

A jó portfólió fotózás során olyan képeknek kell születniük, amelyek hűen tükrözik a modell személyiségét, kiemelik előnyös vonásait és megmutatják a sokszínűségét. Ebből kiindulva vigyünk magunkkal egy-két klasszikus ruhadarabot is, még akkor is, ha extrémebb témában gondolkodunk. Nyugodtan jelenjünk meg egy bőröndnyi ruhával. Jöhet bármi, ami illik a portfólió fotózás elképzeléséhez.  Azonban kerüld a harsány, kockás, csíkos ruhadarabokat. Ezek túlságosan feltűnők és elvonják a néző figyelmét a modellről. A kiegészítők a legjobb barátaink. Az egyszerű összeállításunkat is könnyedén feldobhatjuk velük, ráadásul remekül feldobják a képek hangulatát.

Az egyik legfontosabb ponthoz érkeztünk. A kezeink legyenek ápoltak! Ez ugyanis nem csak sokat árul el rólunk, hanem az ápolatlan kéz bizony megtudja ölni a képet. Ne alapozzunk arra, hogy úgyis retusálják majd. A portfólió fotózás során a fotós, és a munkatársaink akkor is látni fogják, ha le van pattogva a körömlakk. Használjunk semleges vagy pasztellszíneket a lakkozáshoz, amelyek a legtöbb kiválasztott ruhához illenek. Sok fotós szereti az olyan portrékat, ahol az arc és a kéz egyszerre látszik, így közvetítve érzelmeket.

És végül, ügyelj az összehangra. Nem elég külön-külön nagy gondot fordítani a részletekre: a hajra, sminkre, ruhákra, vagy magára a pózra. Képeink akkor lesznek igazán hatásosak, ha minden összhangban van egymással. Otthon lehetőleg próbáljunk ki mindent előre, így azt is megfigyelhetjük, milyen részleteket érdemes kiemelni a portfólió fotózás során. Bátra kísérletezzünk a beállásokkal. Erre annyi időt szánhatunk, amennyit nem sajnálunk, és minden perce a segítségünkre van. A legfontosabb, hogy a személyiségünk megjelenjen a képeket. Ehhez sok-sok segítséget kaphatunk a portfólió fotózás előtti konzultáción – https://www.g3studio.hu/portfolio-fotozas-budapest/.

Mi legyen portfólió fotózás előtti napon?

Írd össze, hogy miket viszel magaddal, hogyan érkezel a helyszínre, és még azt is, hogy mikor kell indulnod ahhoz, hogy pontosan érkezz. Pontosan! A fotós és a stúdió időre dolgozik. Ha késünk, akkor a saját időnkből veszünk el, és feltartunk mindenkit. Legjobb, ha már negyedórával korábban ott vagyunk. Akkor van időnk még pakolni, körbe nézni a helyszínen, megismerkedni a többiekkel.

Ne izgulj! Nincs miért. Mindenki a segítségedre lesz, ha valami nem működik. A fotós megtanulta oldani a hangulatot, hogy a modellek otthon érezzék magukat munka közben. Bízzuk nyugodtak rá magunkat. Ne legyél gátlásos, bátran próbálj ki mindent, amit elképzeltél. Még a legjobbakkal is megesik, ha valami nem működik a fényképen, ezért felesleges előre izgulni ezeket. Esetleg vidd magaddal egy (de tényleg csak egy) barátodat/barátnődet, akiről tudod, hogy nem zavarná a munkát, de ott van, hogy biztasson. Őszinte visszajelzésre is számíthatsz tőlük.

Mire számíts a fotózás során?

Azon kívül, hogy fotók készülnek rólad, egy hatalmas élménnyel gazdagodsz. A portfólió fotózás rendszerint egy fél napos elfoglaltság, ezért legyen nálad elegendő mennyiségű étel és ital. Ne koplaljunk! Még, ha idegesek is vagyunk, akkor is együnk. Nem segít, ha leesik a vércukorszintünk munka közben, vagy teljesen kiszáradunk. A portfólió fotózásnak az a célja, hogy a lehető legelőnyösebben mutassuk meg magunkat, de értelmét veszti, ha nem jelenik meg rajta az igazi személyiségünk. Tehát csak nyugodtan! Nagyszerű képek fognak születni rólad!